Aclarint conceptes sobre la ILP-Montseny. Resposta a l'oposició de l'Associació de Propietaris del Montseny

Les Agudes

Es conegut que tothom no rep la mateixa consideració als mitjans de comunicació. Les persones que treballem en organitzacions populars: socials, veïnals, ambientals, etc., ja estem acostumats a trobar un tracte diferent davant determinades conjuntures, on val menys la informació depenent d’on vingui. Per tant, la seva difusió, presentació o dimensió, no són equiparables en funció de qui estigui darrera de la informació rebuda. L’últim cas que coneixem és el tractament que han rebut els posicionaments de dues instàncies diferents davant d’un tema que afecta el Montseny, concretament sobre la ILP-Montseny.

Dessota d’aquestes línies reproduïm íntegrament el comunicat que vam enviar al periòdic el 9NOU el passat dia 11 de maig. Adjuntes trobareu també les dues notícies publicades per aquest mitjà. Jutgeu vosaltres mateixos.*

*NOTA:

Val a dir, que sis dies més tard de la publicació de la primera nota (el 15 de maig), el mateix mitjà va rectificar publicant el contingut sencer del nostre comunicat a la secció de Bústia (adjuntem també la reproducció d'aquesta incorporació posterior).

 

                                   Aclarint conceptes sobre la Iniciativa Legislativa Popular del Montseny

El passat dia 27 d’abril apareixia una notícia al diari el 9NOU, segons la qual «els propietaris del Montseny s’oposen a la proposta de la ILP del Montseny». Sembla doncs que l’Associació de Propietaris del Montseny (APM) s’ha volgut posicionar públicament  en contra de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) promoguda per la Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny, DEPANA, Ecologistes en Acció i SEO/BirdLife.

D’acord amb les afirmacions de l’APM, aital rebuig es basa en el fet que els promotors de la ILP «no han parlat amb totes les parts per definir la proposta de marc normatiu» i que «no han tingut en compte la propietat privada, que representa un 85% d’aquest massís».

Davant d’aquestes manifestacions, hem de dir que la Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny ha vingut reclamant, reiteradament, la recuperació del Pla especial de protecció del 2008, des que una sentència del Tribunal Suprem el va anul·lar definitivament el desembre de 2016. En els darrers tres anys i mig hem demanat tant a través de peticions públiques, com en el si de la Comissió Consultiva del Parc Natural (on també s’hi troba representada l’APM), que s’agilitzessin les gestions de les Diputacions i la Generalitat, a fi de que el Montseny tornés a gaudir d’una protecció que, tot i ser ja força limitada, va ser suprimida per aquesta sentència.

Sense entrar a recordar els motius banals que ens han dut a aquesta situació, hem maldat per revertir-la i aconseguir que la protecció real d’aquest territori estigués a l’altura dels títols formals de Parc Natural i Reserva de la Biosfera Montseny, que li són adjudicats. Hem de dir, però, que en tot aquest temps, cap altra veu no s’ha alçat en defensa d’aquesta normativa. Com a mostra d’això, els representants de les diputacions van dir, públicament, que abans de redactar un nou Pla Especial de protecció, primer calia que la Generalitat aprovés un altre Decret de Parc Natural. I així, en anar-se passant la pilota, se’ns ha tingut anys sense avançar ni aprovar cap reglamentació.

Quan, finalment, vam anunciar a la Comissió Consultiva del Parc que estàvem preparant una proposta de Llei de protecció del Montseny, cap entitat, ni tampoc l’APM, es va mostrar interessada en el projecte. Avui però, es consideren menyspreats per no haver estat consultats sobre el marc normatiu adient. Sobren els comentaris.

Pel que fa al tipus de marc normatiu, l’APM defensa la fórmula legal del decret enfront d’una proposta de llei. Segons ells, perquè un decret tindria «en compte l’opinió de les persones que viuen i treballen al Montseny». Hi ha algú que pugui assegurar que un decret garanteix millor que s’escolti la veu de la gent del Montseny? Ens preguntem: des de quan la fórmula del decret ha suposat un procediment més democràtic que la discussió pública d’una llei, que posteriorment haurà de ser debatuda i aprovada pel Parlament de Catalunya?

El marc de discussió que planteja la ILP-Montseny és, sens dubte i per definició, molt més transparent, participatiu, obert i democràtic, que la profusió de decrets a que ens tenen acostumats uns i altres governs. Per això hem escollit aquest marc, precisament, perquè les entitats que l’impulsem volem la participació de tota la societat en un tema tan important pel futur del nostre país, com ho és la conservació dels espais naturals. Aquesta discussió no és un tema que es pugui circumscriure únicament ni exclusiva als propietaris del Montseny. Entre altres aspectes, perquè el Montseny forma part del patrimoni natural de la humanitat. D’aquí s’esdevé la seva qualificació de Reserva de la Biosfera.

D’altra banda, esgrimir l’argument de la propietat, per arrogar-se el dret a decidir sobre el futur dels espais naturals, ens retrotrau a les èpoques de la dictadura. Ara, quan està en qüestió el futur del planeta, el que cal és veure com lluitem contra la crisi ecològica generalitzada i l’emergència climàtica imminent. Per això, té tot el sentit decidir pública i col·lectivament, com es protegeixen els espais naturals que encara no han estat anorreats, per comptes de pretendre que els títols de propietat són més importants que el futur col·lectiu.

Val a dir també, per esvair les boires d’una informació massa interessada, que el projecte de Llei que hem presentat al Parlament de Catalunya, inclou entre les seves disposicions totes aquelles que es fixarien en un nou decret, en cas que hagués estat aprovat.

Convé aclarir que aquestes disposicions, no protegirien, per sí soles, el Parc natural que hem conegut fins ara. Per aquest motiu hem escollit el marc de la Llei d’Espais Naturals, que permet fixar les mesures concretes de protecció, deixant però la concreció d’un seguit de mesures a l’aprovació posterior d’un nou Pla especial. D’aquesta manera, poden quedar protegits per llei, en diversos graus, un seguit d’espais essencials per la supervivència del massís, al marge dels canvis de govern que es puguin produir.

En cap moment, els conservacionistes i els ecologistes, deixarem d’agrair, a totes i tots els propietaris ambientalment conscients, la bona gestió que han fet d’aquestes propietats històricament. Com tampoc oblidarem aquells que tracten aquesta terra, exclusivament, com una font d’obtenció de recursos, sense fer-ne cabal de les conseqüències.

Però, no es pot obviar que la protecció d’aquest espai natural, com la de la resta dels que hi ha a Catalunya, és un afer públic, en el qual tota la societat està involucrada per garantir la viabilitat de les generacions futures i la cura del planeta. Sigui com sigui, malgrat la titularitat privada de la terra, la protecció d’aquests espais la paga tota la societat.

I no es tracta de menysprear a cap propietari, diguem-ho clarament. El diàleg amb l’APM va començar el 18 de febrer, quan s’estaven donant les primeres passes per la presentació de la ILP-Montseny. L’acord entre ambdues parts va ser continuar les converses, sobre la idea que la campanya de discussió al territori, podria incorporar esmenes al text inicial, que encara ha de cobrir un llarg camí, abans de passar a ser discutit pel Ple del Parlament. La porta segueix oberta.

Aquest és el camí que vam iniciar formalment el dia 2 de març i que pensem recuperar un cop ens alliberem de la pandèmia que ens colpeja i de les disposicions legals que ens tenen lligats en l’actualitat.

Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny

DEPANA

Ecologistes en Acció

SEO/BirdLife                                                                                                              Sant Celoni, 8 de maig de 2020

Panoràmica sota els núvols

 

Afegeix un nou comentari

  • Etiquetes HTML permeses: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.
El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.